مقدمه
اعتباربخشی به معنای فرآینـد کنتـرل و ارزشـیابی پیشـبرد برنامه یک مؤسسه یا اثربخشی پیشرفت بـر اسـاس معیارهـای از قبل تعیین شده و استاندارد میباشد. رشد سریع تکنولـوژی، تغییـرات اقتصـادی و نیـز تغییـر در ساختارهای شغلی، لزوماً تغییر و تحول در برنامه های آموزشـی و نظام تعلیم و تربیت را طلب می نماید. رسالت دانشگاه های علـوم پزشکی کشور، در ارتباط تنگاتنگ و نزدیـک بـا مأموریـت نظـام بهداشتی و درمانی (از نظر اصول کلی و اساسی) در سـطح ملـی است و ارزیابی شاخص ها به عنوان یـک عامـل عمـده در تحقـق رسالت و اهداف دانشگاه مطرح میباشد. به دلیل ارتباط نزدیـک آموزش پزشکی، پزشکی بالینی و
نظام مراقبت بهداشتی، از یـک سو لازم است پاسخگویی اجتماعی آموزش پزشکی با مداخله این سه جزء عمده و ابعاد مرتبط با هر یک توسعه و گسترش یابـد و از سـوی دیگــر, ارتبـاط داخلـی بـین عملکردهـای آموزشـی و پژوهشی و سـایر خـدمات دانشـکده هـای علـوم پزشـکی نـوعی مواجهه برای پیشبرد هر چه مناسـبتر بـرای بـه انجـام رسـاندن مسؤولیت هایی است که بر عهده دارند. «اعتباربخشی دوره های آموزشی» شاخصها و ابزارهای کارآمدی را در جهت دستیابی و ارتقای کیفیت دوره های آموزشی تأمین میکند. همچنین «اعتباربخشی دوره های آموزشی» با در نظر داشتن استانداردهای ملی و بین المللی، از راهکارهای اساسی برای تامین اهداف برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی به شمار می آید. نظر به نقش و اهمیت اعتباربخشی برنامه در تضمین و ارتقاء کیفیت دوره پزشکی عمومی، جهت تبیین ساختار، وظايف، و فرآيند اعتباربخشی دوره پزشکی عمومی در دانشگاهها و دانشکده هاي علوم پزشکی که به تربیت پزشک عمومی می پردازند، اشاره به موارد ذیل ضروری مینماید.
تعاریف دوره: ، منظور از دوره، برنامه آموزش پزشکی عمومی اجرا شده در دانشکده هاي پزشکی داراي مجوز از وزارت بهداشت می باشد.
اعتباربخشی دوره: اعتبار بخشی دوره فرآيندي است که طی آن يک بیانیه رسمی در خصوص کیفیت دوره آموزشی به دنبال خودارزيابی مبتنی بر استانداردهاي مصوب شوراي عالی برنامه ريزي، و سپس ارزيابی بیرونی برنامه، توسط شوراي گسترش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صادر می گردد.
استاندارد: معیارهايی که نشان دهنده سطح مطلوب عملکرد بوده و دوره توسط آنها مورد قضاوت قرار می گیرد. اين استانداردها با در نظر گرفتن معیارهاي علمی، اسناد بالادستی و شرايط قابل حصول در کشور، تدوين شده و از طريق نظر خواهی و اجماع صاحبنظران تکمیل گرديده و به تصويب مراجع ذیصلاح رسیده است.
ارزیابي بيروني: ارزيابی بیرونی عبارت است از ارزيابی دوره پزشکی عمومی توسط ارزيابان بیرونی بر اساس آخرين استانداردهاي ملی دوره پزشکی عمومی مصوب شوراي عالی برنامه ريزي. اين ارزيابی فرايندي است براي ارزشیابی کیفیت برنامه در راستاي حرکت به سوي بهبود کیفیت در آموزش و دستیابی بهتر به اهداف دوره. ارزيابی بیرونی به طور معمول دربرگیرنده بررسی گزارش خودارزيابی، بازديد از دوره و تدوين گزارش ارزيابی بیرونی است. کميته اعتباربخشي دبيرخانه شورای پزشکي عمومي: کمیته اعتباربخشی برنامه پزشکی عمومی در دبیرخانه شوراي پزشکی عمومی واقع بوده و وظیفه برنامه ريزي و تدوين سیاستها، مقررات و ضوابط مورد نیاز و نظارت بر اجراي بهینه آنها را در راستاي اجراي فرايند اعتباربخشی دوره پزشکی عمومی به عهده دارد.
خودارزیابي: ارزشیابی دوره پزشکی عمومی که توسط دست اندرکاران دوره و بر اساس استانداردهاي ملی دوره پزشکی عمومی مصوب شوراي عالی برنامه ريزي انجام می شود. اين ارزشیابی در برگیرنده ارزيابی کمی و کیفی از نقاط قوت و محدوديتهاي برنامه بوده که هدف آن اصلاح و بهبود برنامه است.
کميته خود ارزیابي دانشکده پزشکي: واحدي در هر دانشکده پزشکی، که به منظور ساماندهی فرآيند اعتباربخشی دوره پزشکی عمومی تشکیل می گردد. اين کمیته با استفاده از ظرفیت کارشناسی و اجرايی دانشکده پزشکی و به منظورهدايت کلیه ي فعالیتهاي مرتبط با خودارزيابی در دانشکدهي پزشکی ايجاد می گردد.
اعضا کمیته دائمی اعتباربخشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار به شرح ذیل می باشد:
جناب آقای دکتر جلیلی ریاست دانشکده
سرکار خانم دکتر مرادی بیناباج دبیر کارگروه و مسئول حوزه1 سرکار خانم دکتر محمودی عضو هیات علمی دانشکده و مسئول حوزه2 جناب آقای دکتر رئوفی عضو هیات علمی دانشکده و مسئول حوزه 3 جناب آقای دکتر دلبری عضو هیات علمی دانشکده و مسئول حوزه4 جناب آقای دکتر ناظمی معاون آموزشی علوم پایه و تحصیلات تکمیلی دانشکده و مسئول حوزه 5 جناب آقای دکتر شکیبا معاون آموزشی بالینی دانشکده و مسئول حوزه 6 جناب آقای دکتر ربیعی مدیر مرکز مطالعات و توسعه آموزشی دانشکده و مسئول حوزه 7 سرکار خانم دکتر فرومندی مدیر پژوهشی دانشکده و مسئول حوزه8
|